Kronikk: Kryptoretorikk ødelegger for databransjen

Av Elise Lindeberg, administrerende direktør i Skygard

Foto: Rainier Ehrhardt/AFP/NTB

Foto: Rainier Ehrhardt/AFP/NTB

Innlegg var først publisert i Dagens Næringsliv 24. juli 2024.

Datasentre skal digitalisere samfunnet og gjøre det mulig å innføre kunstig intelligens enda raskere i hverdagen.

Norge har som mål å bli en av verdens mest attraktive datasenternasjoner. Geografisk har vi et fortrinn. Kjølig klima reduserer energibruken i sentrene, og mesteparten av strømforsyningen kommer fra fornybare kilder som vannkraft. De siste årene har antall datasentre vokst mye, og ifølge beregninger kan bransjen bidra med 11.000 arbeidsplasser i 2025.

Fremveksten av datasentre er et resultat av at alt vi foretar oss i økende grad blir digitalisert. Alt du som enkeltperson gjør på mobiltelefonen i løpet av dagen er innom et titall antall datasentre når informasjonen blir «lagret i skyen». Og mer skal det bli.

Samfunnet hyperdigitaliseres, og bruken av kunstig intelligens vil gjøre at utviklingen går stadig raskere. Vi vil få en enorm økning av data i skytjenester, strømming og databehandling. Datasentre står sentralt i å håndtere alle dataene på en sikker og forsvarlig måte. Datasentrene vil også selv ta i bruk KI for å ha de beste løsningene for å lagre data. Skygard skal bruke teknologi fra den nye «KI-fabrikken» til Nvidia og Telenor, som skal være i drift allerede fra høsten av.

Samtidig må vi ta innover oss at kunstig intelligens er særlig kraftkrevende. Ett søk i en GPT-chat kan for eksempel være fire-fem ganger så energikrevende som et Google-søk. På toppen av dette er det blitt viktigere hvem som passer på dataene våre enn tidligere, sett i et sikkerhetspolitisk perspektiv og med tanke på økte cybertrusler.

Det er generelt lite kunnskap om hva datasenterbransjen gjør og hva vi bidrar med for å bygge en solid digital grunnmur i Norge. Politikerne har vært opptatt av å vise en tøff linje mot kryptoutvinning, og i mediene er søkelyset ofte rettet mot «kryptodatasentrene». Dette har Skygard, og en rekke andre seriøse selskaper i bransjen, allerede kvittert ut ved å innføre egne interne retningslinjer om at vi ikke ønsker å samarbeide med kunder som utvinner krypto.

Når regjeringen om ikke lenge skal legge frem en revidert datasenterstrategi, håper vi den fortsatt holder på den tøffe kryptolinjen. Men vi håper også at denne debatten kan bli parkert en gang for alle. Det er andre og større diskusjoner som må tas når digital infrastruktur utformes for fremtiden, som for eksempel bærekraft.

Nylig la regjeringen frem et forslag til ny ekom-lov, der Skygards innspill har vært at digital infrastruktur bør ha krav til bærekraft. Fordelingen av kraft blir en svært viktig diskusjon fremover, og da er en ansvarlig tilnærming avgjørende.

Årsaken til at vi har plassert et datasenter i Hovinbyen, sentralt i Oslo, er fordi varme fra datasenteret skal gjenbrukes i fjernvarmeanlegget til Hafslund og benyttes til å varme opp flere tusen boliger i Oslo-området. Dette blir viktig for Oslo- og Akershus-området, som også er den regionen i Norge med størst kraftunderskudd.

Som i alle bransjer finnes det seriøse og useriøse aktører også i datasenterbransjen. Hvis vi skal bli spilt gode må forståelsen for hva det faktisk bidrar med økes. Og vi må løfte diskusjonene til å handle om mer enn krypto og kattevideoer på Tiktok.

Forrige
Forrige

Skygard i media

Neste
Neste

Informasjon om byggearbeid på tomten